Werken bij Don Hoveniers? Bekijk onze vacatures en solliciteer vandaag nog!

In gesprek met Martijn Poortvliet

‘Wij creëren exclusieve maatwerk tuinen’

Zijn passie voor groen, de interesse in alles wat groeit en bloeit en een oog voor de hoogste kwaliteit en maximaal comfort: dat Martijn Poortvliet eigenaar is van DON Hoveniers, is geen toeval. “Ik vond het altijd heerlijk om buiten te werken.’’

Martijn Poortvliet

In gesprek met Martijn Poortvliet

Martijn had al jong heel duidelijk voor ogen dat hij in de tuinenwereld wilde werken. Op 12-jarige leeftijd begon hij al aan een ‘groene’ opleiding. Hij deed zijn stages met veel plezier en vulde al zijn vrije tijd met hetzelfde werk. “Ik beheerde tot mijn zestiende samen met de eigenaar een particuliere siertuin van 3.500 vierkante meter. Deze trok veel bezoekers uit het hele land. Ik heb hier veel geleerd, ook over het onderhoud van buitenruimtes en planten.”

 

Hierna volgde de driejarige groenopleiding bij Huis Te Lande in Rijswijk. Met zijn ervaring en interesse zocht Martijn naar een stageplek die bij hem paste. “Ik fietste elke dag langs het bedrijf René Don Tuinideeën. Dát zag er goed uit. Ik liep naar binnen, hier kon ik meer leren over het hoveniers vak. René zag mijn enthousiasme en vroeg wanneer ik kon beginnen. De volgende dag draaide ik mee en na een maand was ik volwaardig medewerker in het team.”

 

René Don had het goed met Martijn voor. Hij haalde zijn rijbewijs en op Renés aangeven meteen ook het aanhangerrijbewijs. Nog een jaar later draaide Martijn zijn eigen ploeg: “Ik stuurde de mannen aan in de aanleg van tuinen en het onderhoud ervan. Toen René op mijn 25e een stapje terug deed, werd ik bedrijfsleider. Dit was een mooie kans om mijn inzicht en ervaring in het hoveniers vak in te brengen, waarbij René vertrouwde op mijn inzet en kennis. We investeerden in machines, materialen en goed personeel. We groeiden in vijf jaar tijd van drie vaste medewerkers naar negen. De volgende stap was de overname van DON, omdat René met zijn zoon een ander bedrijf wilde opzetten. Zo werd een droom werkelijkheid: op mijn dertigste mocht ik mezelf eigenaar van DON Hoveniers noemen.”

Tuinparadijs

Het waren een aantal roerige jaren. Er werd een nieuw bedrijfspand aangekocht, waar de uitstraling van DON nog geheel moest worden ingebracht. “Het was leeg, het was beton, het was kaal, geen plant te bekennen. En dat terwijl we juist liefhebbers zijn van veel groen, mooie planten en bloemen, en natuurlijke tuinmaterialen. We bouwden in de hal kantoren en in 2015 werd de eerste showroom een feit. Onze showroom wordt op dit moment vergroot tot een Garden Experience, zodat we nog meer van onze mooie materialen kunnen tonen. Denk aan natuursteen, keramiek, erfafscheidingen en vele andere tuin- en buitenmaterialen. Voor nog meer inspiratie hebben we vele voorbeelden en beeldmateriaal om aan onze klanten te tonen. “Kwaliteit kun je herkennen wanneer je het ziet. Dat doen wij hier’’ aldus Martijn.


De afgelopen twaalf jaar waren een flinke, maar ook leerzame uitdaging. “Mijn kracht is dat ik van samenwerken houdt en een groot netwerk heb opgebouwd. Zo kwam ik onder meer in contact met villabouwers, architecten en aannemers. Op dit moment hebben we bovendien dertig man in dienst. Met elkaar hebben we een heel mooie basis gelegd en leggen we exclusieve tuinen aan in heel Nederland, van Texel tot Kerkrade, en ook over de grens. Voor wat betreft die tuinen: the sky is the limit, van zwembad tot tennisbaan, tot tuinkamer en veranda, van pergola tot buitendouche en natuurlijk voor de mooiste groenaanleg en zelfs de kerstlichtjes in de bomen: DON regelt het allemaal. We genieten van projecten in villatuinen die 10.000 vierkante meter tellen, maar ook onze ontwerpen voor een dakterras of balkon hebben een groots resultaat.”

Een nieuw avontuur in 2022: Gardens Beyond Imagination

DON Hoveniers heeft een eigen stijl ontwikkeld. De klant staat hierbij altijd centraal. “Ons doel is om de tuin of buitenruimte in te richten met alles waar de klant gelukkig van wordt en wat ze nodig hebben om hun schaarse vrije tijd thuis, in optimaal geluk te kunnen besteden. In de afgelopen jaren hebben wij veel contacten gelegd met ondernemers en bedrijven die dezelfde kwaliteit en klantgerichtheid hoog in het vaandel hebben staan. Dit hebben wij samengebracht in een nieuw idee en dit hebben we vormgegeven als Gardens Beyond Imagination. We staan nu aan de vooravond van grote dingen. Per april 2022 opent het nieuwe Experience Center. 3.000 vierkante meter tuinexperience, waarbij we verschillende exclusieve partners hebben betrokken, die, net als wij, in het allerhoogste segment zitten. We kunnen niet wachten om onze schitterende ideeën en de mogelijkheden die hierbij horen naar buiten te brengen.”

Gardens Beyond Imagination springt in op de behoefte aan exclusieve tuinen en ultiem comfortabele buitenruimtes. “Buiten is steeds belangrijker geworden. Vroeger kocht men het huis en ‘kwam die tuin later wel’. Tegenwoordig wordt het vaker omgedraaid. De aandacht voor buiten komt voort uit het feit dat vrije tijd schaars is. Kostbaar, zou ik zeggen. Hoe fijn is het om in je buitenkamer of tuin te werken en uit te kijken over het groen? Om er in alle comfort te zitten, met internet om je Zoom meeting in te gaan? Om na een werkdag lekker de sauna in te duiken voor de nodige ontspanning? Dát is wat wij voor onze klanten realiseren. Nog voor de eerste paal de grond ingaat, is het tuinplan in samenspraak met onze opdrachtgever gereed. Dat werkt perfect, omdat interieur en exterieur meer met elkaar verbonden zijn. Niet alleen in look & feel, maar wij zorgen er ook voor dat de stroomtoevoer voor bijvoorbeeld een zwembad of tuinhuis, domotica en beveiliging meteen worden aangelegd. In de praktijk betekent dit dat we soms al twee of drie jaar met de aannemer en het bouwteam bezig zijn vóór onze mannen met de tuin aan de slag gaan.”

Liefde, aandacht en verzorging

Duurzaamheid staat bij DON Hoveniers en Gardens Beyond Imagination altijd voorop. “Groen is natuurlijk al duurzaam, maar wij trekken dit begrip breder.  We werken zo veel mogelijk met elektrisch gereedschap, kiezen voor duurzame leveranciers, voldoen aan alle milieueisen, ook voor wat betreft bestrijdingsmiddelen, en we zijn erin getraind om efficiënt te werken. Dat gaat heel ver. Nét als onze inzet voor de klant. We kunnen natuurlijk rekening houden met de wensen, maar kijken ook naar welke gemakken belangrijk zijn. Steeds vaker verzorgen wij het totaalonderhoud van door ons ontworpen en aangelegde tuinen. Het is net als met een auto, die heeft brandstof en olie nodig om te blijven rijden. Dat geldt ook voor de tuin, die blijft mooi met liefde, aandacht en de juiste verzorging. Integraal de auto onderhouden is echt anders dan enkel de buitenkant wassen.”

SIT BACK, RELAX and stay inspired

Onze Champions of Luxury zijn altijd op de hoogte van de nieuwste trends. Deze delen wij uiteraard graag met jou.

of volg onze Champions of Luxury op Pinterest of Instagram.